Од учебникот по математика за 3то одделение

matem

loading...
loading...

4 Коментари

 1. мачка + куче =24
  зајак+ мачка= 10

  зајак + куче = 20
  —————————————-
  =>2 зајака + мачка + куче = 30
  —————————————-
  2 зајака +24=30

  2зајака= 30-24 => 2 зајака =6

  => зајак = 3
  _______________

  зајак +куче = 20

  3+ куче = 20 => 20-3

  => куче = 17

  ________________

  мачка+куче = 24

  мачка + 17 = 24 => 24-17= мачка

  => мачка =7

  ________________

  зајак+мачка + куче = 3+17+7

  = 27 😉

 2. Dejan

  17+7+3 = 27

 3. zazacd

  Зајак=3
  Мачка=7
  Куче=17
  Зајак+Мачка+Куче=27

 4. Suzana Taseva

  Нема потреба од посебно пресметување на тежината на секое животно, всушност треба да се најде вкупната тежина на мачката кучето и зајакот. Ако ги соберете трите слики имате 2мачки + 2 кучиња + 2зајака=54
  значи половина од тоа е 27=мачка +куче + зајак

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *